Alamire
Toekomstlaan 5 B
BE - 3910 Neerpelt
T.: +32 (0)11 610 510
F.: +32 (0)11 610 511
Info@alamire.com
www.alamire.com

>  Over Alamire

De muziekuitgeverij Alamire werd in 1984 opgericht.
Van meet af aan was de uitgeverij op verschillende domeinen actief: van muziekeducatieve uitgaven voor kinderen tot gespecialiseerde uitgaven voor musicus en musicoloog.

Sinds 2000 oriŽnteert Alamire zich tweeŽrlei met een algemeen fonds in de Nederlandse taal en een wetenschappelijk fonds in hoofdzaak in de Engelse taal.
- Het algemeen fonds richt zich tot melomanen met luistergidsen en themagidsen en bestrijkt ook het educatieve veld met muzische projecten en werkmappen voor het onderwijs.
- Het wetenschappelijk fonds splitst zich in drieŽn met facsimile-uitgaven van handschriften uit de Renaissance, de Monumenta Flandriae Musica reeks en de Jaarboeken van de Alamire Foundation.

De uitgeverij Alamire werd indertijd opgericht om aan de nood aan facsimile-uitgaven tegemoet te komen. De oude muziekbeweging vierde hoogtij en de oude muziekbronnen moesten dringend ontsloten worden.
Alamire nam haar plaats in tussen de uitgevers van facsimileís en profileerde zich met muziek van Vlaamse meesters, met Ďauthentieke weergaveí (geen retouche of correcties), wetenschappelijke inleidingen en met prijskaartjes met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alamire richtte zich met deze Renaissancehandschriften en -drukken niet enkel tot muziekwetenschappers maar beoogde eveneens de muzikanten en breidde daartoe het facsimilefonds uit met reeksen uit barok, klassiek en romantiek voor luit, gamba, blokfluit, traverso, gitaar, kamermuziekÖ
Van meet af aan zijn de uitgaven van de uitgeverij Alamire wetenschappelijk onderbouwd geweest.
In 1991 vond dat aspect een structurele basis in de oprichting van de Alamire Foundation (www.arts.kuleuven.be/alamire), een joint venture tussen de Katholieke Universiteit Leuven en Musica (muziekeducatieve organisatie).
De Alamire Foundation onderzoekt op een systematische en interdisciplinaire wijze het muziekleven in de collegiale kerken in de Lage Landen van de late Middeleeuwen tot de opheffing van deze instellingen in 1797. De resultaten van dat innovatieve onderzoek worden gepubliceerd in Jaarboeken (Yearbooks of the Alamire Foundation) en de transcripties van een selectie van de muziek in de Monumenta (Monumenta Flandriae Musica).

Sedert 2008 zijn de uitgeversactiviteiten stopgezet en wordt uitsluitend nog de verkoop gedaan van de resterende titels.


>  Alamire - medewerkers

Directeur:

Herman Baeten

Raad van bestuur:

Herman Baeten, Roel Coninckx, Mathieu Paesen